Thursday, April 12, 2012

carrot cake. karottenkuchen.



peel, peel
orange strips
en masse.


dash, dash
spices 
and such.


chop, chop
nuts
drop in.


smack, smack
tangy cream cheese
off my lips.

...

one of my all-time favorites.
the carrot and the nuts give it that sense of healthiness.
and if you do not add to much sugar into the cream cheese...
sorry, i'm getting ahead of myself.


it is addictive.
and the first (photographed) fruits of my labour in my londoner kitchen.
i do not have a microwave, a proper scale or electric mixer.
and still:
great results.

enjoy.

...


carrot cake

4 eggs
225g dark brown (muscavado) sugar
300ml vegetable oil
5 medium carrots, finely grated
250g plain or all purpose flour 

1 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground clove
dash of ginger
1 rounded tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda or baking soda
1/2 tsp salt
100g chopped pecans

  • icing

  • 175g cream cheese (a dry one is better, like philadelphia)
  • at room temperature
  • 70g unsalted butter, 
  • at room temperature
  • 45-55g icing sugar (depending on how sweet you like it)
  • 1/4 tsp vanilla extract

  • for the cake:
    preheat the oven to 176 degrees celsius.
    grease a round cake pan (or a square pan) and line the bottom with parchment or baking paper.
    in a large bow, beat the eggs, sugar and oil together until pale and fluffy.
    mix in the grated carrots.
    in a medium bowl combine the flour, spices, baking powder, baking soda and salt.
    while mixing, add the dry ingredients to the carrot mixture and mix until just combined.
    fold in the nuts.
    pour into the prepared pan and bake around 45-55 minutes, until the middle is set and a knife inserted comes out clean (cooking times for other pan sizes will vary, so keep an eye on the oven!).

    for the icing:
    beat the softened butter and cream cheese together until combined.
    add the vanilla extract.
    sift in as much icing sugar as it takes to reach your desired sweetness and consistency.
    ice the cake once it is completely cool.

    ...


    schäl, schäl
    orangene streifen
    en masse.



    sprenkel, sprenkel
    gewürze 
    und mehr.



    hack, hack
    nüsse
    fallen hinein.



    schmatz, schmatz
    frischkäse
    auf meinen lippen.

    ...


    einer meiner lieblinge.
    die karotten und die nüsse geben dem ganzen ein überaus gesundes gefühl.
    und wenn nicht zu viel zucker im frischkäse ist...
    'tschuldigung ich verrenne mich da etwas.

    es macht süchtig. 
    und es ist das erste (fotografierte) ergebnis meiner arbeit in meiner londoner küche.
    ich hab keine mikrowelle, keine ordentliche waage und kein handmixer.
    und trotzdem:
    ein tolles ergebnis.

    viel vergnügen.

    ...

    karottenkuchen

    4 eier
    225g dunkler brauner zucker
    300ml pflanzenöl
    5 mittelgrosse karotten, fein gerieben
    250g mehl
    1 teelöffel zimt
    1 /4 teelöffel nelken
    prise ingwer
    1 gehäufter teelöffel backpulver
    1/2 teelöffel natron
    1/2 teelöffel salz
    100g gehackte pecannüsse

    • frischkäse creme

    • 175g frischkäse (ich empfehle einen trockenen, z.B. philadelphia)
    • raumtemperatur
    • 70g ungesalzene butter, 
    • raumtemperatur
    • 45-55g puderzucker (je nachdem wie süss es sein soll)
    • 1/4 teelöffel vanille extrakt

    • für den kuchen:
      heize den ofen auf 176 grad celsius vor.
      fette eine runde (oder in meinem fall eine quadratische) form.
      schlage die eier, den zucker und das öl in einer grossen schüssel zusammen auf bis die masse blass und luftig ist.
      füge die karotten hinzu.
      in einer weiteren schüssel, wiege das mehl, die gewürze, das backpulver und das salz hinein.
      unter rühren, füge die trockenzutaten zur karottenmasse hinzu und verrühre alles bis alles gerade eben nur miteinander vermischt ist.
      giesse alles nun in die vorbereitete form und backe für ca. 45-55 minuten, oder bis die mitte durchgebacken ist und ein eingeführtes messer, sauber herausgezogen wird (aufpassen: je nach grösse der form werden die backzeiten sich verändern!)


      für die frischkäse creme:
      schlage die butter und den frischkäse zusammen auf.
      füge die vanille hinzu.
      siebe soviel puderzucker in die creme um die gewünschte süsse und konsistenz zu erreichen.
      streiche die creme auf den ausgekühlten kuchen.