Saturday, December 22, 2012

Gingerbread House. Lebkuchen Haus.



 
 
 
 

Oh, wonderful christmas time.

Advent weekends were very nice, Christmas itself I'm sure will be as well.
Even though the pressure's on at school.
But soon it will be over and a couple of calm days are a'comin'.
I'm looking forward to the holidays and finish off the blogging christmas season (almost) with this small cute gingerbread house.
Merry Christmas!

...

Gingerbread

150g Honey
125g sugar
38g water

165g rye flour


350g all-purpose flour

12g Gingerbread spice

40g egg yolks
5g ammonium, dissolved in 25ml milk
4g potash, dissolved in 25ml milk

50g chocolate to stick everything together

Heat honey, sugar and water to 80 degrees celsius in a pot.
Remove from the heat and let cool down to 30 degrees.
In a heavy-duty kitchen machine (I used my KitchenAid) measure out the dry ingredients and the egg yolks.
Dissolve ammonium and potash separate from one another, make two "holes" in the dry ingredients and pour them into each one.
Then pour the honey mix into the bowl as well.
With a dough hook, knead the dough at a low speed - if you notice that it's getting really tough for the machine, remove the dough and knead by hand.
Wrap the dough in plastic foil and let sit for one day.
Roll the dough .5-1cm thick and cut out you're desired forms.

Bake at 180 degrees for 15-30 minutes (depending on the size and thickness of your dough forms).

Cool the gingerbread sheets completely, then cut a door and a round window out of one of the triangles.
Fourth the cut out circle and use as a backing for the triangles (look at my photo).
Temper the chocolate to 30 degrees and glue the house together - first the triangles, then the roof.

Meringue (to torch) 

35g egg whites
100g sugar
30g water

Beat egg whites slowly.
At the same time, cook sugar and water to 113/114 degrees.
When the desired temperature is reached, slowly pour into the egg whites.
Beat the meringue until it is completely cool.
Fill into a piping bag and pipe onto the gingerbread house.
Blow-torch.

Meringue (for drying)

35g egg whites
200-250g powdered sugar
draft of lemon juice

Sieve the powdered sugar.
Beat the egg whites together with half of the powdered sugar.
Add the rest of the sugar and the lemon juice and beat until the meringue is homogenous  and shiny.
Fill into a piping bag and pipe onto the gingerbread house.
Eiklar zusammen mit der Hälfte des Puderzuckers etwas aufschlagen.
Den Rest Puder hinzufügen und den Zitronensaft und solange schlagen bis die Masse homogen und glänzend ist.
In einen Spritzbeutel füllen und Lebkuchen ausgarnieren.

Chocolates, sweets and candy for decorating!

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Oh, du schöne Weihnachtszeit.

Der Advent war sehr schön, Weihnachten hoffentlich auch.
Trotz Schulstress.
Aber bald ist es ja vorbei und ein paar besinnliche Tage stehen bevor. 
Ich freue mich darauf und entlasse euch aus der diesjährigen Weihnachtszeit mit einem kleinen aber feinen Lebkuchenhäusle.
Frohe Weihnacht!

...


Lebkuchenteig

150g Bienenhonig
125g Zucker

38g Wasser

165g Roggenmehl

350g Weizenmehl

12g Lebkuchengewürz

40g Eigelb
5g Ammonium, in 25ml Milch auflösen
4g Pottasche, in 25ml Milch auflösen

50g Schokolade zum kleben


Honig, Zucker und Wasser in einem Topf auf 80 Grad erhitzen, anschliessend vom Herd nehmen und auf ca. 30 Grad abkühlen lassen.
In einer robusten(!) Küchenmaschine (ich habe meine KitchenAid benutzt) die Trockenzutaten mit dem Eigelb hineinwiegen.
Ammonium und Pottasche getrennt von einander anwirken (wirklich getrennt, das ist wichtig!), zwei Kuhlen in den Zutaten machen und sie reinfliessen lassen, anschliessend die Honig-Mischung darüber giessen.
Auf niedriger Stufe mit einem Knethacken laufen lassen – wenn der Teig schwerfällig wird, ihn aus der Schüssel entfernen und mit der Hand kurz weiter kneten.
Den Teig in Frischhaltefolie einpacken und bei Zimmertemperatur einen Tag ziehen lassen.
Auf einen halben Zentimeter ausrollen und die gewünschten Formen ausschneiden oder –stechen.


Bei 180 Grad für 15-30 Minuten backen (je nach Größe der ausgeschnittenen Fläche ändert sich die Backzeit!).

Die Platten komplett auskühlen lassen, und in eine dreieckige Platte eine Tür und ein rundes Fenster schneiden. 

Den ausgeschnittenen Kreis vierteln und als Stütze für die Dreiecke nutzen (siehe Foto).
Schokolade auf 30 Grad temperieren/ runterkühlen und damit das Haus zusammenkleben: erst die Dreiecke, dann die Dächer.

Baiser (zum Abflammen) 


35g Eiklar

100g Zucker
30g Wasser

Eiklar langsam aufschlagen.

Zur gleichen Zeit Zucker und Wasser auf 113/114 kochen.
Wenn die Temperatur erreicht ist, langsam in den Eischnee giesen.
Die Masse schlagen, bis diese abgekühlt ist.
In einen Spritzbeutel füllen und Lebkuchen ausgarnieren.
Abflämmen.

Baiser (zum Trocknen)


35g Eiklar

200-250g Puderzucker
Schuss Zitronensaft

Puderzucker sieben.

Eiklar zusammen mit der Hälfte des Puderzuckers etwas aufschlagen.
Den Rest Puder hinzufügen und den Zitronensaft und solange schlagen bis die Masse homogen und glänzend ist.
In einen Spritzbeutel füllen und Lebkuchen ausgarnieren.

Süßigkeiten zum dekorieren!!