Friday, November 22, 2013

Chocolate Loaf.


Is there a better pick-me-up than chocolate?
I think not.
This is a simple recipe, nothing fancy, but very tasty. 

There are loads of ways to spice it up though, soak with an orange simple syrup, drizzle with chocolate or caramel, whip up a rich chocolate frosting to top it off or serve with whipped cream and berries.

I chose a salted caramel sauce and raspberries for mine.

...

Chocolate Loaf

1/2 cup unsalted butter, softened
1 cup firmly packed light brown sugar
1/2 cup granulated sugar
1 large egg
1 cup buttermilk
1 tsp. vanilla extract
1 1/2 cups all-purpose flour
3/4 cup cocoa powder
1/2 tsp. baking soda
1/2 tsp. salt


Preheat the oven to 170 degrees Celsius.
Butter and lightly flour a 9x5x3-inch loaf pan, or spray it with a butter-flour spray.
In a large bowl, on the medium speed of an electric mixer, cream the butter until smooth.
Add the sugars and beat until fluffy, about 3 minutes.
Add the egg and beat well, then the buttermilk and vanilla.
Don’t worry if the batter looks a little uneven.
Sift the flour, cocoa, baking soda, baking powder and salt together right into your wet ingredients.
Stir together with a spoon until well-blended but do not overmix.
Scrape down the batter in the bowl, making sure the ingredients are well blended.
Pour the batter into the prepared loaf pan.
Bake for 60 to 70 minutes, or until a cake tester inserted into the center of the loaf comes out clean. Cool in pan on a rack for about 10 to 15 minutes, at which point you can cool it the rest of the way out of the pan.

Caramel:

1/2 cup sugar
1/4 cup brown sugar
1/4 cup plus 2 Tbsp. almond milk
1 tsp. vanilla extract
1/4 cup butter
1/2 tsp. coarse sea salt


Melt the sugar bit for bit at medium heat in a heavy bottomed pan or pot.
Heat the almond milk and vanilla.
When the sugar has completely dissolved and caramelized, add the brown sugar and dissolve completely while stirring constantly.
Add the almond milk.
It will boil up and throw bubbles, but carefully continue stirring and dissolve any clumps that have developed.
Afterwards, take the caramel from the heat and stir in the butter and salt with a whisk.
Let cool.
When ready to serve, drizzle generously on the cake. 

...

Gibt´s einen besseren Stimmungsaufheller als Schokolade?
Ich glaube nicht.
Das hier ist ein einfaches Rezept, nichts ausgefallenes, aber sehr lecker.

Übrigens gibt es aber viele Möglichkeiten dem Rezept das kleine Extra zu verpassen – tränke den Kuchen mit Orangen Läuterzucker, beträufel es mit Schokolade oder Karamell, stelle geschwind ein dekadentes Schoko-Frosting her oder serviere es bloss mit Sahne und Beeren. 

Ich hab mich für ein gesalzenes Karamell entschieden. 

...

Schokoladen Kastenkuchen

125g ungesalzene Butter, bei Raumtemperatur
200g hellen braunen Zucker (Muscavado)
100g Zucker
1 Ei, Größe L
225ml Buttermilch
1 Teelöffel Vanille Extrakt
200g Mehl
75g Kakaopulver
1/2 Teelöffel Backpulver
1/2 Teelöffel Salz

Heize den Ofen auf 170 Grad Celsius. 
Fette und bemehle eine Kastenkuchenform. 
In einer großen Schüssel oder Küchenmaschine, schlage die Butter schaumig.
Füge beide Zucker hinzu und schlage sie zusammen mit der Butter weitere drei Minuten auf. 
Füge das Ei hinzu, dann die Buttermilch und Vanille. 
Keine Panik, falls die Masse sich etwas trennt.
Siebe das Mehl, Kakao, Backpulver und Salz zusammen direct in die Schüssel. 
Rühre alles mit einem Löffel zusammen bis eine einheitliche Masse entsteht, pass jedoch auf nicht zu übermixen. 
Verteile die Masse nun gleichmässig in die vorbereitete Kastenform. 
Backe für 60 bis 70 Minuten oder bis ein Zahnstocher oder Messer beim reinstechen sauber rauskommen. 
Kühle den Kuchen in der Form für 10 bis 15 Minuten, löse ihn vorsichtig und lasse ihn auf einem Gitter auskühlen. 

Karamell:

100g Zucker
50g braunen Zucker
100ml Mandelmilch
1 Teelöffel Vanille Extract
50g Butter
½ Teelöffel grobes Meersalz

Zucker nach und nach in einer massiven Pfanne oder Topf bei mittlerer Hitze schmelzen. 
Mandelmilch mit der Vanille erhitzen.
Wenn der Zucker sich komplett aufgelöst hat und karamellisiert ist, den braunen Zucker untermischen und unter ständigem Rühren auflösen. 
Mandelmilch hinzufügen. 
Es wird sehr aufkochen und blubbern, aber vorsichtig weiterrühren und Klümpchen auflösen falls welche entstanden sind. 
Danach das Karamell von dem Herd nehmen und die Butter mit dem Meersalz mit Hilfe eines Schneebesens einrühren. 
Abkühlen lassen und die Kuchenstücke damit beträufeln.