Sunday, March 2, 2014

Cheesecake, German-style.


Okay, I’ll admit I prefer the American cheesecake. 
The dense kind with cream cheese and a cracker crust. 
I’ve already got a great recipe there.
But I’m still searching for variations of a recipe for the German style cheesecake though.
The German version has it’s perks – it’s got that particular taste that only quark will deliver. 
It’s pretty fluffy and light and the shortbread crust is great.
This version is from my best friend’s Grandma and it’s been a great hit with everyone I’ve baked it for. 
I’m still open for other variations, so shoot me an email or message me on FB if you have a great recipe you want me to try!



German cheesecake

time: 50 minutes plus 50 minutes baking
yields: 1 cake 28 cm in diameter or 2 cakes 18 cm

dough:
125g butter, softened at room temperature for 20 minutes
100g sugar
250g all-pupose flour
1 egg
large pinch of salt

filling:
1000g quark
300g sugar
¼ vanilla bean
zest from ½ lemon
5 egg yolks
5 egg whites, whipped
350ml cream, whipped
250ml milk
100g all-purpose flour
½ tsp. salt

Prepare the dough:
Mix butter and sugar together by hand.
Add the egg and mix until the ingredients are pretty smooth.
Then add the flour and salt and knead until the dough comes together and doesn´t crumble.
Flatten into a circle and chill in the fridge while you prepare the filling.
For the filling:
Mix together the quark, sugar, vanilla, lemon, egg yolks, milk, flour and salt until smooth.
Whip the cream and set aside to chill.
Whip the egg whites until soft peaks form, then fold them and the whipped cream into the rest of the mixture.
Set aside.
Preheat the oven to 200 degrees Celsius, then prepare the dough.
Roll out the dough in a circular shape to around 3mm thickness.
Cut out the bottom of the cake pan you are using and place inside your form.
Measure the height of your pan, roughly cut off the frayed edges of dough around what is left, leaving the height of your pan.
Roll up your cut out dough carefully and then use it to go along the rim of your cake pan.
Press the seams between bottom dough and outer dough gently together.
Now spoon the filling into the prepared pan.
Bake for 10 minutes, then turn down the heat to 165 degrees Celsius.
Bake for another 40 minutes, until the top is golden brown and the center seems set after you jiggle the cake.
Let cool completely, then refrigerate before serving.
Serve with berries if desired.



Okay, Ich gebe zu, dass ich den amerikanischen Käsekuchen bevorzuge.
Eine dichte Masse mit Frischkäse und Kräckerkruste, weißt du?
Ich hab da bereits ein tolles Rezept. 
Aber ich bin immer noch auf der Suche nach Variationen von dem klassisch deutschen Käsekuchen. 
Die deutsche Version hat auch ihre Vorteile – es hat diesen unvergleichlichen Geschmack vom Quarkkäse.
Er ist ziemlich fluffig und leicht und die Mürbeteigkruste ist wunderbar.
Diese Version ist von der Oma meiner besten Freundin und bisher ist er bei allen super angekommen für die ich ihn gebacken hab.
Ich bin auf jeden Fall offen für andere Versionen, also her mit den Rezepten, entweder per Mail oder FB, wenn ihr weitere würdige Variationen habt!

...

Klassischer Käsekuchen

Zeit: 50 Minuten plus 50 Minuten Backzeit
Ergibt: 1 Kuchen mit 28cm Durchmesser oder 2 Kuchen mit 18cm Durchmesser

Teig:
125g Butter
100g Zucker
1 Ei
250g Mehl Typ 405
kräftige Prise Salz

Füllung:
1000g Quark
300g Zucker
¼ Vanilleschote
5 Eigelb
5 Eiklar, geschlagen
250ml Sahne, geschlagen
250ml Milch
100g Mehl
½ Teelöffel Salz

Bereite den Teig zu:
Mische Butter und Zucker mit der Hand zusammen.
Füge das Ei hinzu und arbeite es glatt.
Füge daraufhin das Mehl und Salz hinzu und knete den Teig bis er zusammenhält und nicht mehr bröckelt. 
Drücke den Teig rund und flach und stelle ihn kühl während die Füllung zubereitet wird.
Um die Füllung herzustellen:
Mische den Quark mit dem Zucker, Vanille, Zitrone, Eigelb, Milch, Mehl und Salz zusammen glatt.
Schlage die Sahne auf und stelle sie bis zum Gebrauch kühl.
Schlage das Eiklar steif, bis es cremig ist und weiche Spitzen formt.
Hebe es zusammen mit der geschlagenen Sahne in den Rest der Masse. 
Stelle sie beiseite.
Heize den Ofen auf 200 Grad Celsius vor, rolle daraufhin den Teig aus.
Rolle ihn kreisförmig auf ca. 3mm aus.
Schneide den Boden deiner Kuchenform daraus zentriert aus und setze ihn in die Form um.
Messe die Höhe deiner Form aus, schneide die abgefransten Enden vom ausgerollten, kreisförmigen Teig ab und lasse die passende Höhe zurück.
Rolle den zugeschnittenen Teig vorsichtig zusammen und benutze es die Ränder der Form auszulegen. 
Drücke sanft den Abschluss zwischen Boden und Rand an.
Löffele nun die Füllung in die Kuchenform.
Backe für 10 Minuten, dann stelle die Temperatur runter auf 165 Grad Celsius.
Backe für weitere 40 Minuten, bis die Oberfläche goldbraun ist und man beim leichten ruckeln an der Form merkt, dass die Mitte sich gesetzt hat.
Lasse den Kuchen komplett auskühlen, stelle ihn zur Haltbarkeit in den Kühlschrank.
Serviere ihn, wenn gewünscht, mit Beeren.