Saturday, December 17, 2011

classic vanilla ice cream. klassisches vanille eis.





frozen cream,
cool to touch.

pure vanilla
melts on your tongue.


egg yolks
lend the color


for this
pale yellow delight.

...

 i fell in love with ice cream.
obviously i had to acquire an ice cream machine.

it's been some weeks since i used it,
so in honor of ice cream
and in preparation of my coming final exam,
i made this classic.

this is it - my favorite recipe.

my favorite ice cream.

...

vanilla ice cream

190g heavy cream
95g full-fat milk
60g sugar
10g glucose or corn syrup
1/2 vanilla bean
pinch of salt
45g egg yolks (from about two large eggs)

heat the cream, milk, sugar, glucose, salt and vanilla bean (scratch it out first! and cook the bean with the mixture).
in separate pot, warm the egg yolks a bit, but be careful not to scramble them!
when the milk mix boils, transfer to the egg yolks stirring constantly and vigorously. 
cover with plastic wrap. 
let cool, then refrigerate until chilled.

freeze in your ice cream maker according to your manufacturer's instructions.

... 

gefrorene creme,
kühl zum anfassen.


reine vanilla
schmilzt auf der zunge.


eigelb
verleiht die farbe


für dieses
blass gelbe vergnügen. 

...

ich habe mich in eis verliebt
natürlich musste ich mir eine eismaschine anschaffen.

es sind einige wochen vergangen seit ich sie das letzte mal benutzt habe,
also in ehre des eises

und in vorbereitung auf meine kommende gesellenprüfung,
habe ich diesen klassiker gemacht.

das ist es - mein lieblings rezept.

mein lieblings eis.

...

vanille eis

190g sahne
95g milch (höchste fett stufe)
60g zucker
10g glucose
1/2 vanille schote
prise salz
45g eigelb (von ca. zwei eiern, grösse L)

erhitze sahne, milch, zucker, glucose, salz und die vanille schote (scharbe die schote vorher komplett aus und koche die schote in deiner eismischung).
erhitze das eigelb ein wenig in einem seperaten topf, aber sei vorsichtig dass es nicht zu heiss wird und zu stocken anfängt!
wenn die sahne mischung anfängt zu kochen, wird diese in die eigelbe gegossen und sofort und kräftig eingerührt.
die eismischung wird mit plastik folie abgedeckt.
kurz abkühlen lassen und dann im kühlschrank komplett auskühlen lassen.

friere die eismischung in deiner eismaschine, wie es die instruktionen vorgeben.